Coquelet de Bretagne cu cartofi duchess & varza calita





     In primul rand, La multi ani tuturor si sa avem cu totii un an linistit, sa fim sanatosi si sa-i avem pe cei dragi alaturi! 







... de la sosul acesta a pornit totul. Sos de smantana & cognac, de la Lidl. Mi-a placut tare mult sugestia de prezentare de pe ambalaj si am incercat sa reproduc si eu ce se vede mai sus. Chiar nu stiu ce puicute sunt in       imagine, dar mie in minte mi-au venit coquelet-ii folositi de concurentii de la MasterChef Romania si aleluia ca am si gasit in Auchan- congelati, desigur.
          Buuuuuun, sa clarificam cum sta treaba cu coquelet de Bretagne.
       Am luat cateva informatii de pe site: specialitate franţuzească cu tradiţie, coquelet-ul este un puişor de fermă, crescut în Bretagne. Este renumit pentru gustul lui autentic, de pui de ţară.
Acest puişor are o alimentaţie naturală, 100% vegetală. În cel mult 28-30 de zile atinge în mod natural vârsta şi greutatea perfectă  pentru carnea fină, extrem de fragedă şi gustul deosebit. Fiind hrănit cu porumb, coquelet-ul are o culoare uşor gălbuie.
Se prepară foarte uşor şi se pretează oricărei ocazii.
    Acu' specificatiile mele : intr-adevar, are gust de pui de tara, exact ca cei pe care-i creste soacra-mea. Delicios. Pretul este usor mai mare, dar gustul face diferenta. Si spre deosebire de puii hormonati- care au oasele efectiv negre-violet, oasele coquelet-ului sunt albe, exact cum sunt si ale puilor crescuti traditional.
Eu am luat 2 coquelet-i, cam 500 g bucata si i-am lasat la decongelat. Am pregatit un ulei aromatizat (ulei +sare de mare, ierburi din rasnita, usturoi praf, putina boia). Am uns puisorii si i-am lasat la rece 2 zile, sa se patrunda si aromatizeze.
    In ziua cand i-am preparat, i-am scos de la rece si i-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Am incins cuptorul la maxim. Puisorilor le-am taiat osul spinarii ca sa ii pot desface. Procedeul se numeste " to butterfly a chicken", se gaseste pe youtbe:).
  Ma rog, ceva de genul....
Am lasat puii la cuptor la temperatura maxima cam 10-15 min, cat sa faca pielea crusta, apoi inca juma' de ora la 180 grade, pana s-a patruns carnita.

       Varza rosie am tocat-o si am calit-o in unt, i-am adaugat o priza de zahar, sare si putin otet balsamic. Am adaugat apa din cand in cand, pana cand a ajuns la consistenta care-i place LUI. Mie imi place sa ramana crocanta, dar na, cum sa nu-i fac lui iubi pe plac.

 Pentru cartofii duchess am fiert cam 800 g cartofi. Cand au fost fierti, am adaugat 2 linguri mari de unt si
 i-am zdrobit ca pentru piure. Cand s-au racorit, am adaugat 2 galbenusuri si o lingura parmezan ras. Am pus  compozitia in pos si am spritat pe hartie de copt gramajoare de duchess. Am lasat cartofii la cuptor pana
 s-au rumenit.
Si cam asta fu'!:)
O amiaza chiar delicioasa:)



Etichete: